fredag 17 juni 2016

Käre ledare : min flykt från Nordkorea - Jang Jin-Sung

Jang Jin-sung är högt priviligierad och lever ett gott liv. Liksom alla andra i Nordkorea lever han det livet inte för någon annan än sin ”käre ledare”. Han utmärker sig som poet och får en högt uppsatt tjänst.
Förutom uppdraget att skriva hyllningspoem till ledaren så ska han också skriva en viss sorts texter. Det är texter som påskiner att Sydkorea också är för ledaren och Nordkorea. Dessa texter riktas både till Nord- och Sydkorea.

Så en dag åker Jang tillbaka till sin hemby. Han gör det med stor förväntan men möts där enbart av elände, svält och fattigdom. Han får även bevittna en avrättning där arkebusering sker med 90 skott i hjärtat.
Jang börjar tvivla på den käre ledaren och på landet Nordkorea.
I sitt arbete har han tillgång till en stor mängd förbjudna, sydkoreanska tidskrifter och böcker. Detta för att han ska kunna skriva trovärdiga texter. Han börjar nu läsa dessa med nya ögon och börjar även läsa det som strukits över med svart.
Han samtalar mycket om detta med en vän och lånar ut en av de förbjudna böckerna till honom. Vännen somnar på tunnelbanan och glömmer sin väska där boken ligger.
Brottet att föra ut förbjudna böcker är givetvis, som allt annat, arkebusering. Det innebär även en oerhört stor fara för den skyldiges familj.
De två vännerna har inget annat val än att fly landet.

I den här boken får vi verkligen möta Nordkorea med dess kulisser, extrema ledarkult, galenskap och indoktrinerade folk.
Vi får uppleva klyftan och skillnaderna mellan de privilegierade och de ”vanliga” människorna.
Vi får även uppleva hur dessa skillnader inte spelar någon roll för den som hamnat i onåd.

Vi får också följa Jangs väg till frihet. Han som inte flyr p.g.a svält utan av politiska skäl.
Som politisk flykting har han helt kart vissa fördelar. Han kan föra sig och uttrycka sig och är en viktig informationskälla för Sydkorea.
Men det finns också nackdelar. För det första så är han högprio för den kinesiska och nordkoreanska myndigheten. Med all kunskap han bär på är han mycket farlig. Han efterlyses för mord i Kina och har svårt att gå omärkt förbi.
För det andra är han, som priviligierad, inte rustad för hårda förhållanden. Han är inte van att frysa och hungra och hänfaller lätt till självömkan.
Ändå är han stark och det är oerhört spännande att följa hans flykt och ta del av hans berättelse.

Något jag slås av, som inte har med själva berättelsen att göra, är skillnaden mellan den asiatiske och västerländske mannen. Asiaten har väldigt nära till tårar. Det verkar inte alls anses som omanligt att gråta. Snarare som något helt naturligt.
Det verkar heller inte vara särskilt tabubelagt med kroppskontakt mellan asiatiska män. Att omfamna och hålla i handen verkar vara lika naturligt som att låta tårarna falla.
Detta är ju då slutsatser som jag dragit utifrån denna bok. Jag hävdar inte att så här är fallet i hela vida Asien. Bara en intressant och trevlig iakttagelse.
Hur som helst. Det här var just vad jag var ute efter. En bok om Nordkorea skriven av en nordkorean.
Den är relativt lättläst och det är inte särskilt svårt att hänga med i de politiska svängarna.
Här framöver ska jag komplettera denna nordkoreaupplevelse med boken ”Inget att avundas”.

Inga kommentarer: