söndag 5 april 2020

Miraklet på Richmond street, av Marie-Helene Bertino

Under ett dygn i Philadelphia får vi vara med i ett antal personers liv. En del av dom får vi följa under bara några minuter, andra under nästan hela dygnet. Men allas berättelser vävs ihop på ett eller annat sätt.
Tre personer står i centrum. Det är nioåriga trasiga lilla Madeleine vars liv är kaos och vars högsta önskan är att få sjunga. Det är lärarinnan Sarina som efter att ha varit tillbaka i stan ett år till slut tar upp bekantskapen med gamla vänner. Och det är Lorca som har sin legendariska jazzklubb och sin son att rädda.

Åh, vilken helt ljuvlig bok! Som feel-good utan feel-good. Allt är trasigt och allt är vackert. Där finns också oväntade vändningar och humor. Och lite romantik men på det där sättet som jag kan stå ut med. T.o.m. gilla. D.v.s. romantiskt på riktigt, utan förskönande och självklarheter och bara en liten del av det stora hela.
Det här att skifta perspektiv från romangestalt till romangestalt samtidigt som kapitlen är av olika längd och rubricerade med klockslag är också väldigt lyckat.

Sammantaget är det här en originell bok som har det mesta jag kan önska mig.
En fröjd att läsa helt enkelt!

Inga kommentarer: