lördag 29 april 2017

Svårt att slå in låsta dörrar, men kanske finns det någon på glänt att putt aupp

Dagens skrivövning från SkrivPuff
”Baksidan av fruktjuicen”

Ja, det finns utan tvekan en fruktjuicens baksida, hur gott den än smakar i munnen. I alla fall den som är gjord på t ex ananas och banan och som inte har någon etisk märkning.

Baksidan är slavliknande förhållanden på fruktplantager. Plantageägare som tvingas sälja sin frukt för underpriser till mellanhänder.
Plantagearbetare som därmed är extremt underbetalda och har svårt att försörja sina familjer trots tolv timmars arbetsdagar. Familjer som i och med detta inte kan låta sina barn gå i skolan.
Barn som istället själva tvingas arbeta på plantagen för att dra in pengar till familjen. Barn som utan utbildning växer upp och inte har mycket annat val i livet än att fortsätta sitt arbete i fruktodlingen.

Baksidan är vuxna och barn utan rättigheter. Arbetare utan skydds- eller fackombud, utan tillbudsblanketter, utan några som helst arbetsregler.
Arbetare som är allt för trötta och hungriga för att kämpa för förändring.
Arbetare som direkt utsätts för olika bekämpningsmedel.
Bekämpningsmedel som finns kvar i marken och transporteras genom vattnet. Bekämpningsmedel som finns kvar i frukten vars juice vi häller i oss.

Det fina med baksidor är att de inte syns om vi inte vill se dom.
Men framsidan syns. Och den etiska märkningen finns på framsidan.
På framsidan av fruktjuice som på riktigt är utan baksida hur mycket vi än vänder och vrider på det.

Frågor på det?!

Hälsningar från en ambassadör för FairTrade!

1 kommentar:

Grå papegoja sa...

Klokt skrivet! Det är alltid bra med en påminnelse, antingen för att tänka över sina val eller som påminnelse för att bekräfta de val man redan gjort.