torsdag 22 september 2016

Mindervärdeskomplex

Dagens skrivövning från SkrivPuff

"Behaglig"

- Nej men hej Gunilla, kommer du?! Vad trevligt! Kom in!
Jenny sparkar kvickt in högen med skor och stövlar under skohyllan för att göra plats åt för sin svärmor. Br />- Eh, nu har jag ju inte hunnit städat här riktigt.
- Nej, jag ser det – svarar hon utan att le.
Gunilla tar av sig skorna och följer efter Jenny in i köket. Jenny känner gruset som följer med strumporna från hallen och stönar inombords över det som svärmodern troligtvis känner inför sina egna grusförsedda strumpor.
- Slå dig ner så fixar jag en kopp kaffe.
Gunilla tittar skeptiskt på den diskbelamrade köksbänken men säger inget utan sätter sig på en av de stolar som barnen inte brukar använda. Efter bara ett ögonblick reser hon sig igen och hämtar, utan ett ord, disktrasan och avlägsnar smulor, marmeladklickar och filmjölksfläckar från bordsskivan.
Hon sätter sig igen och börjar fråga om barnen och om hur det går med Jennys skrivande för att sedan övergå till att berätta om hur hon själv har det.
Jenny känner hur hon slappnar av och dukar fram kaffekoppar och lägger upp några köpekakor på ett fat. Hon ser blicken men låtsas inte om den. Nej, hon har inte ”hunnit” baka heller. Inte städat och inte bakat.
Samtalet fortsätter och plötsligt säger Gunilla:
- Förresten vet du, Fredrik har träffat en tjej.
Fredrik är lillebror till Jennys man. Fredrik, favoritsonen, vars enda brist har varit frånvaron av fru.
- Ja, Jocke sa det i förbigående. Vad roligt! Vem är hon?
- Hon heter Maria och är så oerhört behaglig. Mjuk och fin och så trevlig. Hon tar otroligt lite plats och avgudar Fredrik. Och så lagar hon gudomlig mat. Vi var bjudna på middag hemma hos henne igår. Vilket hem! Vackert och rent och välordnat.

Maria, raka motsatsen till Jenny med andra ord. Jenny som syns och hörs och som aldrig kan vara tyst. Jenny som kan gå omkring med tröjan bakochfram och utochzin utan att märka det. Jenny som inte klipper håret mer än en gång om året, de kluvna hårtopparnas drottning. Jenny som inte hinner städa och baka och som hatar att laga mat.
Jenny som inte tycker att det är hela världen om barna går iväg till dagis i pyjamas. Jenny som älskar sin man men som inte avgudar honom eftersom hon tror på jämställda förhållanden.
Jenny som står för den hon är och det hon tror på inför alla, utom sin svärmor.
Inför henne blir hon en liten, värdelös och misslyckad Jenny.

6 kommentarer:

Skymning sa...

Jag gillar Jenny som verkar vara en varm person. Bra skildrat om hur lätt det är att inte känna sig tillräcklig :)

Grå papegoja sa...

Bra skrivet! Jag känner med Jenny och tycker verkligen om att hon inte avgudar sin man, utan ser honom på ett annat sätt.

Stanna här sa...

Jag måste skratta åt svärmors kommentar: hon tar så otroligt lite plats. Säger en hel del om svärmor och vad hon känner sig bekväm med. Rätt hemskt. Och Jenny är beundransvärd som är sig själv trots svärmoderns värderingar. Bra!

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Tack för härlig respons!

B i r g i t t a sa...

Vilka härliga beskrivningar på dessa profiler :)

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Tack! :)