måndag 6 april 2009

Doktor Proktors pruttpulver - Resension

Doktor Proktors pruttpulver
Av Jo Nesbø

Ljudbok
ISBN 978-91-642-2172-8
Piratförlaget

Lise är en ensam flicka, Bulle är en ensam pojke, Doktor Proktor är en ensam, "nästan galen" professor. Dessa tre finner varandra och får tillsammans vara med om både det ena och det andra inom loppet av några dagar.

Doktor Proktor råkar av misstag, genom Bulle, uppfinna ett pulver som man pruttar något alldeles våldsamt av. Med Bulles och Lises hjälp utvecklar han detta pulver vilket sätter igång en rad händelser.
Och vad är det som rör sig i kloakerna?

Det här är Jo Nesbøs första bok för barn och jag tycker han får till det galant.
Han skriver med en härlig humor som jag tror talar till både barn och vuxna.
Karaktärerna är fantasifulla, samtidigt som där finns drag som man som barn (och vuxen) kan känna igen sig i. Kanske framför allt ensamheten. Både Lise och Bulle är mycket ensamma. Lises bästa vän har flyttat till en annan stad och nu har hon inga vänner. Bulle flyttar in efter Lises vän och har flyttat så många gånger att han aldrig hunnit knyta några vänskapsband. Båda barnen har en tendens att bli mobbade. Föräldrarna är också ganska avskurna från barnen. Bulle har en mamma som verkar lida av någon slags depression efter att pappan försvunnit ur familjens liv. Hon verkar låta sina barn gå så gott som vind för våg. Han har också en arg tonårsstorasyster som inte är till mycket stöd i livet.
Lise lever i ett borgerligt hem med en mamma och en pappa. Mammans plats i berättelsen är dock påtagligt liten. Jag tror hon nämns någon gång i början och sen förstår man att det är hon som ser till att maten står på bordet. Den dominanta pappan är dock betydligt mer närvarande men han domderar mest. Han ser inte alls sin dotter. Han intresserar sig inte nämnvärt för vad hon känner och tänker.
Men så finner Bulle och Lise en vänskap i varandra och i Doktor Proktor, en vuxen som ser och bekräftar. Som tar på allvar.
och allt detta förpackat i tokigheter och pruttar.
Det är underhållande, spännande och roligt.

Den här boken gick hem hos mig, helt klart. Och jag är säker på att jag hade tyckt mycket om den som barn.
Pruttar är roligt!

Uppläsare är Helge Skog och han gör det förstås hur bra som helst.

Inga kommentarer: