måndag 26 januari 2009

Passionen

Av Jeanette Winterson

"Jab berättar sagor, tro mig."
Detta är ett genomgående tema i den här boken. Något som författaren själv betonar i förordet till den upplaga som utkom 2005. Hon menar att man ska vara försiktig med att tro på människor som hävdar att skildrar verkligheten. Det är i sagan man finner sanningen. Kanske är det därför jag är så mycket mer förtjust i fictioner än i verklighetsskildringar. Kanske är det därför jag har så mycket lättare för att skriva om verkligheten än att släppa loss min fantasi. Fiktionen är kanske mer självutlämnande.

Denna saga utspelar sig i skuggan av Napoleons försök att lägga världen under sig. Den berättas av två människor vars världar så småningom smälter samman för att sedan aldrig kunna bli ett.
Ja, det här är en saga men den skiljer sig från de flesta andra sagor. Inte gnom de breda, mörka penseldragen, dessa finns i många andra sagor också, utan i bristen på närvaron av den onda och goda makten. Här finns ingen god prins som ska nedkämpa en ond drake. Här har ont och gott många olika nyanser och i dess centrum finns passionen.
Sagan är full av eftertänksamhet och livsvisdom men saknar de vanliga sagornas pekpinnar och prydligt inslagna paketsvaren. För sen när lät sig passionen fängslas innanför färgglatt papper och sidenband?

3 kommentarer:

Sofie B-C sa...

Blev berörd av ditt Hopp-inlägg idag. Du fångar, tycker jag, vilken kraft hoppet kan vara i sig självt. Om många hoppas, så blir hoppet en verklighet! Du fångade också hur man sida vid sida med mörker och rentav ondska ofta hittar just ljus och godhet. Jag finner ofta i mitt eget yrke att det är på de mörkaste platserna som jag stött på de mest ljusa intrycken -som de människor, som vill så väl likt de du träffade på och beskriver. En viktig text. mvh Sofie. PS Har också läst Passionen -imponerande!

Anonym sa...

Åh, Jeanette Winterson är en sån där författare som jag vet att jag gillar men ändå ständigt glömmer bort. Tack för påminnelsen, nu ska jag ta och läsa någonting av henne, det var så länge sedan!

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Kajsa: Roligt att kunna vara till nytta! :)