måndag 5 januari 2009

Moder jord i klimakteriet

— om klimatkrisen, hot och hopp
Birgitta Nyrinder (red.)

På fredag är det prästexamen. Vi kandidater har fått oss tilldelade denna bok och vi har fått välja två kapitel var kring vilka vi ska hålla ett io minuter långt föredrag. Jag valde kapitlen av Kerstin Bergman - Andlig mater-ialism - samt Marie Billings kapitel - Att återerövra jorden, kroppen, kärleken.

Boken är altså skriven av ett antal ekofeministteologer och jag kände mig lite skeptisk till det hela när vi fick vår uppgift. Dels har jag inte ägnat mig särskilt mycket åt vare sig ekofeminism eller feminismteologi, dels var jag lite orolig för att boken skulle vara lite för mycket allt-är-männens-fel-grejen. Men jag blev glat överaskad. I alla fall de artiklar jag läst var ganska välbalanserade och var både tankeväckande och bekräftande av min egen teologi. Visst finns kritik mot patriarkala maktstrukturer men för det mesta är det högst relevant. T ex behandlas problemen med uppdelningen av andligt och fysiskt där det andliga förknippas med det manliga, ordningen, det som värderas högst, och naturen/kroppen med kvinnan, kaoset, det som måste tuktas och t.o.m bekämpas. Hur kan vi bevara naturen och våra kroppar om vi ser dessa som våra motsatser? Om vi inte ser att kroppen är lika gudomlig som anden och att Gud inte är trancendent utan närvarande i våra kroppar och i allt levande? Milling talar om att vi inte behöver rädda "Moder jord". Hon räddar sig själv. Hennes överlevnadsförmåga och överlevnadsinstinkt är större än vår. Det är vi som måste rädda oss själva. MOder jord kommer fortsätta existera och leva men vi kommer inte göra det om vi fortsätter som vi gör.

Ja det är otroligt viktiga frågor det här och även om jag, som sagt, inte sysslat med detta särskilt mycket under mina studier så är det ett ämne som engagerar mig i högsta grad. Boken är absolut läsvärd!

(Finns ej som ljudbok.)

5 kommentarer:

Veronica Tingvall sa...

Det låter jättespännande tycker jag. Tänk att det är mindre än en vecka kvar nu... Jag hoppas verkligen att min mage sköter sig.
Kram/V

Anonym sa...

Hej Mikaela!
Vad roligt att du tycker att vår bok 'Moder Jord i klimakteriet' är läsvärd. Vi kanske kan locka dig att läsa mera. Maria Jansdotter Samuelsson är lektor i religionsvetenskap vid Karlstads universitet och i hennes avhandling 'Ekofeminism i teologin' finns många litteraturtips.
Jag tror du kommer att göra stor nytta som präst. Ekofeminism och ekofeministisk teologi är bra hjälpmedel.
Hälsningar
Birgitta

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Tack Birgitta för din kommentar!
Och tack för tipset! Jag tror säkert att jag kommer läsa mer. Jag behöver få mer inblick verkligen. LIte av mitt problem är att, eftersom jag är synskadad, inte har så lätt att få tag i litteratur alltid. Har dock inte kollat upp vad som finns inläst på området.

Anonym sa...

Mikaela,
Jag ber om ursäkt. Och mycket generad måste jag medge att jag inte förstått att du är synskadad. Det måste vara opraktiskt. Du ger mig en tankeställare. Vi planerar att göra ett studiecirkelmaterial av Moder Jord i klimakteriet. Då måste vi se till att det blir tillgängligt för alla. Tack för att du påminde mig.
Birgitta

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Ingen som helst fara Birgitta! Inget att vara generad över.
Det vore ju toppen om materialet blev tillgängligt även för synskadade! Hör bara av dig om du/ni vill ha hjälp eler tips eller så.
/Mikaela