måndag 15 juni 2009

Tematrio sommar

Den här veckan tycker
Lyran
att vi ska "berätta om tre böcker/författare ni gärna läser i hängmattan (eller varhelst ni föredrar) under sommaren!"

Saken är den att jag inte har några speciella krav på min sommarläsning.
Så jag tror jag gör som så att jag berättar om tre böcker/serier som jag läst på sommaren och därför förknippar med sommarn.

* Fantasyserien om Shanara av Terry Brooks. De här böckerna läste jag sommaren 2006, mestadel i en badenbaden på mammas och pappas altan. En sommar som är förknippad med sol och kärlekssorg.
Om jag ska säga något om serien så är den bra. När jag började läsa första boken var jag inte så där jätteimponerad men berättelsen växte efter hand.

* Ja, den här har varit med förut men så får det bli. De tre första böckerna i Liftarens gudie till galaxenö-serien. Den tror jag att jag läste sommaren 2005. Då bodde jag tillfälligt hos mamma och pappa, fast inte där dom bor nu (och där jag läste Shanara) utan i Kolmården.
Där hade vi en liten pool i ett riktigt mysigt poolhus. Utanför fanns ett altandäck och utanför det en gräsmatta där det hängde en hängmatta mellan två träd.
På de platserna - i soffan i poolhuset, på en filt i solen på altanen eller i hängmattan avnjöt jag dessa underbara böcker.

* Den sista boken vet jag inte vare sig exakt när jag läste eller ens vad den heter. Det var någon gång i min tidiga tonår och vi var ute med vår båt under en längre tid. En vecka eller så.
Då läste jag en bok om en familj som flyttade någonstans, minns inte var, där det var varmt och djungel. Pappan i familjen hade konstruerat en maskin som tillverkade is och detta försökte han sälja in hos infödingarna. Utan att avslöja hur det går så är det här projektet inte särskilt bra för någon inblandad.
Obehag och spänning blandas med minnen av saltstänk och motorbåtsputter när jag tänker på den här boken.
Vad tusan kan den heta. Vänta... Ska googla...
Näej, jag hittar den inte... Det kommer mest bara upp en massa länkar till olika fabriker och sånt.
Är det någon som har en aning om vad det här kan vara för bok?

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Den sista boken kände jag genast igen på din beskrivning - Moskitkusten av Paul Theroux. Den har också filmatiserats med Harrison Ford i huvudrollen.

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Åh, tack! Och tack för filmtipset. Den måste jag se. Jag hade helt glömt bort den här boken men kom och tänka på den när jag gick igenom mina sommarläsningsminnen. Ska nog läsa om den någon dag.