onsdag 3 juni 2009

Recension - Om jag kunde drömma

Twilight - Om jag kunde drömma
Av Stephenie Meyer


Översättare: Carina Jansson

Ljudbok

Uppläsare: Mirja Turestedt

ISBN: 978-91-86229-33-7

Utgiven av
Earbooks,
maj 2009


Bella är sjutton år. Hon flyttar till sin pappa i den lilla regnvåta staden Forks. Egentligen vill hon inte alls detta men har bestämt sig för att göra det för sin mammas skull. Men vistelsen blir inte alls som hon tänkt sig. För på hennes skola går fem "ungddomar" som inte är som några andra. Obeskrivligt vackra och smidiga, med vit hy och ögon som i färgen varierar från svart till guldbrunt. Och ibland dessa fem finns Edward. Edward och Bella dras oemotståndligt till varandra. Edward kämpar emot men kan inte avstå från Bella. Och Bella, som listar ut Edwards hemlighet, släpper honom inte trots att deras relation innebär en livsfara. För Edward måste tiden kämpa emot lusten att dricka Bellas blod.

Det här är verkligen en romantisk historia. Den är också välskriven och underhållande.
Kanske har jag till viss del vuxit ifrån den här sortens kärlekshistorier men det gör inget. Det var muysig läsning och hade jag varit i högstadieåldern hade mitt romantiska tonårshjärta smält som smör.

Jag vet inte om boken tillhör kategorin barn- och ungdom men det är i alla fall där jag skulle placera den.
Bellas huvudstupa förälskelse i Edward, den där fantastiska killen som vilken tjej som helst skulle dö för, är så underbart lätt att som tonåring identifiera sig med. Och nu talar jag utifrån mig själv och min egen tonårstid. Drömmen om att just den där killen bara skulle ha ögon för mig och ingen annan. Boken är härligt fylld av romantik, längtan och tonårshormoner.
Där finns också drag av utanförskap och känslan av att vara annorlunda som man, kanske framför allt som tonåring, kan identifiera sig med.

Boken inehåller också ett skapligt mått av spänning även om det inte är det mest övervägande inslaget.

Sedan kanske jag kan tycka att åldersskillnaden är lite osmaklig och svår att förstå sig på. Jag är absolut ingen som dömer men så där en 90 års skillnad tycker t.o.m jag är lite att ta i. Särskilt när den ena personen inte är mer än 17 år... Men det klart, Edward som annars alltid kan läsa människors tankar når inte fram till Bella på det viset. Det måste ju göra henne oerhört spännande och annorludna för honom. Så måste det vara.

Mirja Turestedt gör en mycket bra uppläsning som ger berättelsen färg och känsla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett fillmen :) och nu läser jag den första boken; Om jag kunde drömma.

Jg tycker att den är helt fantastisk, jag är 15 år och det här faller mig precis i smaken.

kram!

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Vad roligt! Då har jag ju gjort en ganska bra bedömning av boken alltså. Jag ska nog läsa resten av böckerna också.