fredag 6 november 2009

En blomma i Afrikas öken

Av Waris Dirie

Waris Dirie tillhör en somalisk nomadstam. När hon var 13 år flydde hon från sin familj i öknen eftersom hon inte ville gifta sig med den gamla gubbe hennes far hade bestämt.
Detta är hennes egen berättelse om hur det var att cäxa upp i öknen, i ständigt arbete och jakt på mat och vatten. Och hur hon sedan bröt sig ur sitt sammanhang, flydde och till slut blev en berömd fotomodell.

En otrolig berättelse om ett otroligt livsöde.
Det är underbart och fruktansvärt att läsa omförfattarens ursprung. Härligt med kärleken, enkelheten och sammanhållningen i familjen. Fruktansvärt med könsstympningsseden och alla dess vidriga konsekvenser.
I Waris Dirie finns en enorm styrka men också sårbarhet, svaghet och på flera sätt stor naivitet.
Boken är skrivet på ett enkelt, öppet och ärligt sätt. Bokens språk är förstås ett uttryck för Diries brist på utbildning men berättelsen spelgar intelligens, medvetenhet och reflexion.

Det har varit en gåva att få läsa den här boken. GIvetvis inte det mest storslagna jag läst men nära och verkligt, på riktigt.
Jag önskar Waris Dirie all framgång och allt stöd hon kan få i hennes kamp mot könsstympning och kvinnoförtryck i Somalia.

Tintin Anderzon gör en helt ok uppläsning även om jag kan tycka att hon ofta använder en väl barnslig röst när hon gestaltar Waris. Detta passar vär rätt bra när hon är liten men inte när hon är en vuxen kvinna.

Inga kommentarer: