söndag 15 november 2009

Allt går sönder

Av Chinua Achebe

Nu är novemberetappen i
jordenruntresan
avklarad.
Den här gången bar det av till Afrika och Nigeria. Alltså mitt andra besök i Afriak denna månad.

Visstelsen i NIgeria skiljer sig en hel del mot den i
Somalia.
I "Allt går sönder" får vi möta ibofolket och huvudpersonen är Okonkwo. En man vars bakgrund har gjort honom till en hård och hänsynslös man, allt för att inte bli som sin far. Han är mycket framgångsrik och framtiden ser ljus ut enda tills han av misstag dödar en stammedlem och därmed utvisas från byn några år. När han kommer tillbaka har vita missionärer dykt upp och inget är längre som förut.

Genom den här berättelsen får vi lära oss mycket om ibofolkets seder och bruk. Vi får också se både de onda och goda sidorna av missionen från väst - hur den talar till de utsatta och utstötta i det afrikansa samhället samtidigt som den river ner och förstör sådant som är äkta och väl fungerande. Äkta människokärlek från vissa av missionärerna, förakt från andra, parad med mer eller mindre oförståelse från båda skapar kaos, splittring och maktmissbruk.

Annars tycker jag att själva berättelsen är rätt ointressant. Den drivs inte särksilt mycket framåt och går helt enkelt mest ut på att beskriva hur det kunde se ut i en by på den tiden och hur kolonisationen påverkade Afrika. Inget dåligt syfte i och för sig men jag hade nog önskat lite mer driv och lite mer handling. Den används tydligen som lärobok i Afrika och det förstår jag att den fungerar bra som.

En läsvärd bok som man förmodligen får ut mer av om man inte har för höga krav på handlingen.

(Finns inte som ljudbok.)

Inga kommentarer: