lördag 11 november 2017

Chicago, av Ala al-Aswani

Den här romanen kretsar kring universitetet i Illinois och ett gäng egyptiska gästforskare och utbytesstudenter som lever där.
Där är hon som försöker leva efter de regler hon uppfostrats med och som hennes familj förväntar sig av henne. Där är han som inte längre kan tillfredställa sin fru och som längtar tillbaka till det land han flytt från. Där är skönheten som motvilligt gifter sig med en synnerligen osympatisk, äldre man och försöker hantera sitt äktenskap. Där är han, den oerhört begåvade studenten, som kollar porr och beter sig som ett svin mot de kvinnor han blir intresserad av. Där är han som gjort allt som står i sin makt för att på alla sätt bli amerikan men som plågas av sin dotters livsval. Där är den politiskt aktiva poeten som inget hellre vill än att befria sitt land från förtrycket.
Där är också den snälle amerikanen vars svarta sambo mister sitt arbete p.g.a. sin hudfärg. Och där är några till.

Det här var en bok som jag slukade i ett nafs. Den myllrar av karaktärer men är ändå inte svår att hänga med i. Författaren är bra på att föra läsaren rakt in i varje karaktärs berättelse så att en direkt förstår vem det rör sig om.
Som läsare får jag en inblick i den egyptiska kulturen. Jag upplever dock karaktärerna som ganska stereotypa och kan inte låta bli att undra om det bekräftar eller befäster fördomar. Men författaren är själv egyptisk och var aktiv i den egyptiska revolutionen och detta är helt klart en kritik mot delar av den egna kulturen och det dåvarande styret i Egypten. Även såklart också mot den amerikanska rasismen. Och även en del annat.

En mycket läsvärd bok är det som så gott som vem som helst kan läsa med behållning.
och jag kommer nog återvända till denna författare vid tillfälle.

Inga kommentarer: