onsdag 5 maj 2010

Kärlek, vänskap och choklad av Alexander McCall Smith

Detta är den andra delen i Alexander McCall Smiths serie om filosofen Isabell Dalhousie.
I den här boken dras hon in i ett litet mysterium kring ett donerat hjärta.
Av en slump möter hon en man vars liv räddats av ett donerat hjärta. Han längtar efter att få möta donatorns släkt för att tacka dem. Han har också efter operationen drabbats av smärtsamma vissioner och vill förstå vad det hela handlar om. Isabel kan inte låta bli att hjälpa denne man.
Vid sidan av denna huvudberättelse finns också hennes nära vän Jamie och hennes känslor för honom. Hon har också sin trogna hushållerska vid sin sida samt brorsdottern som driver en delikatessbutik.

Boken är fristående och jag har inte läst den första delen.
Däremot har jag läst
Damernas detektivbyrå
Av samma författare. Den tyckte jag var småmysig men fick ingen mersmak av.
Men det får jag av den här! Det är en underbar liten bok! Jag vill ha mer av karaktärerna och berättelsen. Den är lätt att ta till sig. Inte alls tung samtidigt som det inte är allt för mycket feel-good.
Avkopplande, rolig och ibland ganska berörande läsning.
Jag kan identifiera mig en hel del med vissa av karaktärernas tankegångar.
Det handlar om vanliga människor liksom.

Sedan så tycker jag mycket om att det är en manlig författare som skriver utifrån en kvinlig huvudperson.
Rätta mig om jag har fel men det hör inte riktigt till vanligheterna upplever jag. Oftast skriver män om män och skriver de om kvinnor så är det ganska speciella och annorlunda sådana. Elelr är det något jag bara har fått för mig.
Hur som helst skulle den här boken lika gärna kunna ha varit skriven av en kvinna. Fördomsfullt kanske man jag är imponerad.

Rachel Mohlins uppläsning förstärker förstås det kvinliga, liksom berättelsens charm.

Men jag undrar... Vart kommer chokladen in?
Choklad nämns på sin höjd tre gånger i boken. Den hade hellre kunnat heta Kärlek, vänskap och ost. Eller något annat som är mer centralt än just choklad...

1 kommentar:

Emma sa...

Later intressant, jag har bara last Damernas forut, som jag haller med dig om, serien ar lite smamysig, sa den har borde jag ocksa prova!