måndag 20 oktober 2008

Å andra sidan

Så, nu är det dags för mig att ge ett litet utlåtande av den bok jag så gott som sträckläste förra veckan, nämligen "Å andra sidan" av Marian Keyes.
Det här är tredje boken jag läser av Keyes (tidigare har jag läst "Sista chansen" och "Är det någon där") och den uppnår i högsta grad mina förväntningar - otroligt bra men når inte lika högt som Är det någon där.
"Å andra sidan" har för mig en lite längre startsträcka än de tidigare lästa böckerna, p.g.a att det är tre karaktärer som ska presenteras var för sig, men när den väl kommer igång är det nonstop. Keyes erbjuder som vanligt en härlig blandning av ytlighet, humor, charm, värme, allvar, lyxproblem, vardagsbekymmer, kärleksbekymmer, livskriser och så kryddar hon det med lite djup. Det är den här mixen jag gillar så mycket. Jag älskar at få kliva in i andra världar, världar jag själv inte tillhör, främmande och spännande världar. I det här fallet en värld av lyx, smink, märkeskläder, kariär, dejting, stora middagar osv osv. Som sagt en värld som är främmande för mig, som jag inte känner mig särskilt sugen på att tillhöra men som jag gärna frossar i ibland. Men så finns också det där andra. Det som gör den hennes böcker så fantastiska - identifikationen. Under all den där ytan finns människor. Människor som jag kan spegla och känna igen mig i. Människor vars liv till det yttre inte liknar mitt men vars inre jag kan identifiera mig med. Människor som längtar, saknar, sörger, hoppas. Glada, ledsna, lyckiga, olyckliga, ambitiösa, hopplösa, fantastiska människor.
Jag är också mycket nöjd med slutet av boken. Hon har en förmåga att avsluta tilllräckligt mycket för att jag ska bli nöjd, samtidigt som hon lämnar mycket öppet så att jag själv kan fylla i resten så det passar mig.
Den här boken framkalade inte lika mycket skratt som de förra vilket nog är en av faktorerna till att "Å andra sidan" fortfarande ligger i toppen.
Keyes böcker är lättsam och underhållande läsning men med tillräckligt djup för att bli riktigt fängslande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hm, jag tycker att Å andra sidan är bättre än Är det någon där. Det händer mycket mer i den och det rullar på bättre tycker jag.