onsdag 1 juli 2020

Beröringen, av Colleen McCullough

En skottsk, sextonårig flicka gifts bort av sin far. Säljs för 1000 pund till hennes kusin i Australien. Han är en oerhört förmögen och framgångsrik guldgrävare och har byggt upp en liten, välmående och välfungerande stad runt sin guldgruva. Hon har aldrig träffat honom och har ingen önskan att lämna tryggheten för att fara till andra sidan jorden. Hon blir inte heller lycklig och kan inte älska sin man. En man som är van vid att få allt han vill ha, däribland åtråvärda kvinnor. Den hårda uppfostran hon fått av sin kärlekslöse far och en domspredikande präst, i kombination med hennes makes oförmåga att närma sig henne varsamt och lyhört gör ett lyckligt äktenskap omöjligt.

Jaha, ännu en i raden av romaner som handlar om bortgifta flickor med påföljande olyckligt äktenskap. Men det här är nog en av de bättre. Riktigt bra till och med. Jag tycker om romaner som också är något av en liten historielektion och detta är en sådan. Vi får dyka in i en bit av Australiens och Europas historia och såklart även in i de förhållanden människor kunde leva under.

När jag började läsa var jag lite orolig för romangestalternas kärlekshistorier men de visade sig vara ganska bra. D.v.s. komplexa så som relationer är. Och där fanns mycket mer än kärleken mellan man och kvinna. Författaren beskriver också kärleken mellan förälder och barn och hur komplicerat det kan vara. Djup vänskap skillras också på ett uppfriskande överraskande sätt.
Sedan var förstås slutet i smörigaste laget även om det innehöll oväntade inslag. Hm, detta kanske blev lite spoiler-aktigt men vad fasen. Alla som har läst den här sortens romaner vet att slutet oundvikligen måste bli smörigt. Och i ärlighetens namn hade jag nog känt en viss besvikelse om det inte blivit så.

Inga kommentarer: