måndag 22 april 2019

Sveket, Sammansvärjningen och Slutet, av Ursula Poznanski

Nu är det dags igen! Ännu ett fantastiskt boktips (eller egentligen tre eftersom det är en triologi) till alla dystopiälskare!

Den här gången befinner vi oss i en framtid där en stor naturkatastrof gjort planeten mycket, mycket svår att överleva på. Men en man, en sorts modern Noa, förutsåg katastrofen och påbörjade byggandet av sfärer – kupoler isolerade från yttervärlden. I dessa kupoler finns allt människorna behöver. Där finns universitet, odlingar, laboratorier, sjukhus, fabriker m.m. Kupolerna förbinds med magnetbanor vilket gör transporter mellan sfärer möjlig.

I en av kupolerna finns ett av sfärernas mest prestigefyllda utbildningscenter. Studenterna tävlar genom ett poängsystem för att nå toppresultat vilket garanterar dem högt uppsatta positioner inom regeringen när de är färdiga med sina studier.
Utanför sfärerna bor primsen. Det är människor vars förfäder inte tog sin tillflykt till sfärerna. De får överleva bäst de kan i en värld av ständig vinter och kyla. Med jämna mellanrum överfalls magnettågen av primsen som lägger beslag på lasten.
I utbildningscentret får studenterna lära sig att primsen visserligen kan vara farliga men att det är sfärernas skyldighet att arbeta för hela mänsklighetens bästa. Fler sfärer ska byggas och matproduktionen ska öka så att även primsen kan ta sin plats i det civiliserade samhället.
Men en liten grupp studenter får plötsligt erfara att verkligheten inte är som de alltid trott. Deras tillvaro vänds upp och ned och de tvingas konfrontera yttervärlden och sina egna fördomar om den.

Det är inte så ofta som jag går in i lästrans nu för tiden. Ni vet när det bara inte går att sluta läsa. Det var flera år sedan sist. Men den här triologin slukade mig totalt. Jag kom till och med för sent till jobbet en dag...
Berättelsen tog mig i anspråk från första sidan och jag var totalt fast. Så vansinnigt spännande med så många oväntade vändningar.
Jag tänker såklart också att det är så här det kommer att bli ju mer begränsade resurser vi får. Det kommer att finnas en toppelit som lägger beslag på allt och som på olika sätt kommer att rättfärdiga det. Ja, det är ju redan så det är. Än så länge har vi resurser för att mätta världens befolkning och ändå svälter människor. Hur blir det då ”när krisen kommer”?
Något intressanta i boken är förhållandet mellan makten och folket. Hur mycket makthavarna påverkar och hur mycket som pågår bakom fasaden. Och vad som händer när fasaden rämnar. Även här enkelt att dra paralleller till nutiden.

Berättelsen är som sig bör mycket fantasirik (men är helt fri från övernaturligheter) och samtidigt väldigt trovärdig. Alla tre böckerna håller hela vägen från början till slut och det var nästan outhärdligt när det var över. Det var faktiskt så jobbigt att jag grät en skvätt.
Lyckliga, lyckliga dom av er som inte har läst de här tre böckerna ännu!

Inga kommentarer: