lördag 28 februari 2009

Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare

Av Terry Pratchett

Några råttor som, av inte helt känd anledning, har börjat tänka och prata. En katt som av lite mer känd anledning har börjat göra det samma. En fundersam pojke med en flöjt. Dessa bildar ett gäng som drar från stad till stad och tjänar pengar på att "driva ut råttor". Men så kommer de till en stad som inte är som andra städer. Här är ingenting som det ska...

En underbart charmerande bok! En blandning mellan barn- och vuxensaga.Ett äventyr.
Pratchett skriver som vanligt med humor och som vanligt vet jag inte om djupet hos karaktärerna är på riktigt eller om författaren bara driver med mig som läsare.
Kattens och råttornas vånda inför existentiella frågor känns både naturliga och komiska.
Kanske skulle det kännas så för någon som helt utifrån studerade människans utveckling.
Hur det än är med den saken så är jag mycket förtjust i ”Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare” och vill ogärna lämna dom där boken slutar.

Boken finns inte som ljudbok. I alla fall inte på svenska. Det gör tyvärr ingen av hans böcker.

torsdag 26 februari 2009

te och ekolåda

Igår kom vår andra
Ekolåda!
Den här gången var det massa smaskigheter i den. Där fanns lök, tomat, sallad, babyspenat, broccoli, palsternacka, avokado, bananer, päron och grape.
Så till middag fick det bli en soppa bestående av lök, morot, palsternacka, broccoli, potatis, buljong, en skvätt grädde, salt och peppar. Enkelt, gott och näringsrikt!



(Ifall någon nu får för sig att jag är en av världens mest nyttiga människor så kan jag tala om att jag denna vecka har ätit tre semlor. Igår utnytjade jag dessutom rabattkuponger på Konsum vilket ledde till inköp av gifflar, kexchoklad och plopp...)

Så måste jag ju berätta om min beställning som jag fått hem från
härliga Brunkullans webshop!
Hon gör sina egna teblandningar och jag har köpt ett ekologiskt, rökigt lakrits. Det är nog mer rökigt än lakrits men supergott verkligen!
Så köpte jag även tesilen "Sören",


Posted by Picasa


Sören ska jag använda till mitt goda rooibos i min fina tea for one som jag fick av lillasystermed make i prästvigningspresent.

Vinnarna i ljudboksutlottningen!

Nu är vinnarna dragna. Jag använde mig av
den här slumpgeneratorn.
18 tävlande och tre vinnare.

Och vinnarna är:
Britt
som vinner den siste tempelriddaren.

Jeanete81 som vinner Skämmerskans dotter

Wirha som vinner Den stängda boken.
Stort grattis till er!

onsdag 25 februari 2009

BOkrea

Det blev några ljudböcker på rean faktiskt.

På Anderssons bokhandel hittade jag:
* Bortom stjärnan av Elisabet Nemert. Hennes debutroman så det blir intressant. Tror inte jag läst något annat av henne heller.
* Mig äger ingen av Åsa LInderborg. En bok som länge funnits i mitt undermedvetna någonstans och som dök upp där bland (de ganska få) reaböckerna.
De här två böckerna går faktiskt att få ett par tior billigare på Bokus men ibland kan det vara
trevligt att köpa böcker i affären. Ljudböcker är ju så jättedyrt i butik så man får passa på.

I Akademibokhandeln hittade jag Röde orm av Frans G Bengtsson. En klassiker som jag nu äntligen kommer få läst.

Från Bra Böckers internetbokklubb
har jag beställt:
* Kamelklubben av David Baldacci. Vet inte om det här är en bok i min smak men det skulle det kunna vara.
* Honungsbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd. Jag gillade ju verkligen "Jungfrutronen" så jag blev mycket glad när jag hittade denna för en billig penning.
Hoppas de kommer snart!

Ikväll inleds den kristna fastan. Jag har i år bestämt mig för att fasta från internet... Helt kan jag förstås inte avstå men jag får max sitta en time om dagen. Det är faktiskt en drastisk inskränkning. Eftersom jag har en tendens att låta timmarna på internet flyga iväg lite väl så känns det som en bra och välbehövlig fasta. Tänk så mycket tid jag kommer ha till läsande och skrivande! Men jag kommer naturligtvis uppdatera min blogg och läsa andras bloggar för brinnande livet.

tisdag 24 februari 2009

Murkronan

Av Vibeke Olsson

En berättelse som utspelar sig under romarikets storhetstid. En berättelse om två halva människor, hon som inte kan ge liv, han som inte lyckas stiga i graderna utan tvärt om degraderas. Två människor som inte kan uppfylla sin tids förväntningar och idial men som älskar varandra.
En berättelse fylld av smärta, sorg, tomhet, hopp och kärlek.

Vibeke Olsson är en mycket god författare. Hennes berättelser är alltid så levande och färgstarka.
Det tog några kapitel innan jag riktigt fängslades av den här boken. LIte lång startsträcka alltså men det gjorde inte så mycket. Det var ett sätt att låta mig lära känna de två huvudkaraktärerna i lugn och ro.
Jag gillar också att Olsson låter både mannen och kvinnan berätta. Var annat kapitel är det Justinas och var annat Paulus perspektiv och ord som för berättelsen framåt. Hon har dessutom lyckats få olika karaktär på dessa kapitel. SOm att det faktiskt är två olika personer som skriver. Detta förstärks också av att det är två inläsare, en man och en kvinna.
Olsson lyfter fram det manliga hos mannen och det kvinliga hos kvinnan samtidigt som det blir uppenbart att både Paulus och Justina äger båda dragen och att det är just detta de uppskattar hos varandra.
Som läsare är det så frustrerande att uppleva hur de båda är så låsta i sina roller och i sin tids och kulturs könsidial. Samtidigt är det befriande när de inför varandra blottar sig och bryter mot allt detta.

Vibeke Olsson har tyvärr en tendens att göra livet otroligt besvärligt för sina karaktärer. Det ena värre än det andra inträffar. Ändå finns ljuset, hoppet och kärleken där.
En mycket läsvärd bok!

måndag 23 februari 2009

Utmaning 54

Dagens skrivövning från
Skrivpuff:

Det ingen vet...

Det ingen vet är att det finns mer av mig än detta.
Att jag inte alls är stark.
Inte alls trygg och säker.
Att jag absolut inte är vuxen och ansvarstagande.Det vet ingen.Eller, de vill inte veta.
Det spelar ingen roll om jag vrålar dem rakt i örat:
"Sluta säg att jag är så stark! Sluta säg at jag klarar allt! Det är ju inte sant!"
De skulle vägra tro det. Vägra förstå.För de ser ju hur stark jag är.
De ser ju min kamp, min envishet.
Och ja, det är vad jag är, men det är inte allt.
Jag är också ett litet barn.
Ett barn som vill krypa upp i någons famn.
Ett barn som gråter när ingen hör.
Som skakar av rädsla när ingen ser.
Som ligger vaket och orolig om natten.
Ett barn som vet att det är vuxet.
Ett barn som längtar efter att bli buren.Som längtar efter att någon annan ska vara stark och kämpa.
Som önskar att någon annan ska ta besluten och ansvaret.
Ett barn som vill gråta utan att behöva förklara varför.
Det ingen vet är att hos dig får jag vara det barnet.
Hos dig får jag vara barn fullt ut.

fredag 20 februari 2009

Wohooooo!

Tydligen så har det diskuterats inom EU huruvida ljudböcker verkligen räknas som böcker eller inte. Nu har man i alla fall kommit fram till att så är fallet och vi får behålla vår låga skatt.
Det är ju fantastiskt bra!
Läs om det här.

Min fina vän
Veronica Lottar ut fina hjärtan som hon själv har tovat.
Jag är självklart med i
Utlottningen
och om jag vinner vet jag precis vad jag ska göra...

Var med du också vettja. Ohc framför allt tycker jag du ska kolla in hennes fantastiska blogg om du inte redan gjort det. Hon är grym!

torsdag 19 februari 2009

I Svenska Kyrkan har vi det lajbans!

Igår städade Germund och Lars (tror jag också var med) på orgelläktarn. Där hittade de lite allt möjligt smått och gott... Bl a stenhårda bullar som legat där sen lucia. Dessa erbjöds till fikat igår. INgen var intresserad...
Men det mest fantastiska fyndet var en gammal tysk fysikbok. Ganska konstigt i sig men ännu mer förvånande blir det när man öppnar boken. Inuti är nämligen ett förvaringsutrymme utskuret, så där som på film ni vet, och där i ligger ett tomt paket Profil (bästföredatum 2000)... Är det ett skämt eller.... ...... Vår kära kyrkoherdes reaktion var obetalbar när vi visade den för henne imorse.

Igår åt jag två semlor, en vid lunch och en till eftermiddagsfikat. Smarr!

tisdag 17 februari 2009

Konsumentmakt m.m

Idag har jag gjort något som jag faktiskt inte gjort förut. Jag har skickat ett "klagomejl". Eller nej, det har jag inte. Snarare ett "tips och synpunktsmejl". Det var
Veganvrak
som med sitt inlägg
Ännu mer konsumentmakt, tack fick mig att mejla till
Estrellas kundtjänst och be dom ta bort alla onödiga mjölktillsatser i sina produkter.
Veganvrak tar framför allt upp gräddfilschipsen som exempel och jämför med Lantchips som tydligen har lyckats ta fram gräddfilsfria gräddfilschips. Jag skrev inget om just detta i mitt mejl eftersom jag nog anser at ska det smaka gräddfil kan det lika gärna vara gräddfil. Vill man inte äta det så kan man välja något annat. Men det finns andra sorter som verkligen inte skulle behöva innehålla mjölkprudukter. Nu kommer jag inte riktigt ihåg vilka eftersom jag själv ju äter mjölk men vanliga dillchips har jag för mig inte är mjölkfria.
Jag skickade det där mejlet i solidaritet med veganer och allergiker men också ur miljösynpunkt. Vi äter så otroligt mycket mjölkprodukter som det är och chips kan göras lika goda utan mjölktillsatser.
Jag nämnde också hur otroligt dåligt utbud det är med mjölkfria dipp-sorter. Det är nästan ännu tristare än chipsproblemet.

Haha, nu blev det ganska långt här om något som egentligen inte engagerar mig så väldans mycket. Jag tycker det finns betydligt värre saker här i världen än mjölk i chipsen men ibland känns det fint att dra sitt strå till stacken. Så lite det än må vara. Jag tror dessutom på att, när det gäller miljö (eller kanske det mesta), börja i det lilla. Bäckar små... RIngar på vattnet... Den lilla lågan... Liten tuva... Ja ni vet.

För övrigt så har vi nästan gjort slut på hela vår
ekolåda och det har inte ens gått en vecka. Vi har bara en kiwi, lite ledsen sallad och en knippe pak choy kvar. Bra jobbat! Nu längtar jag tills nästa låda kommer.

Och så måste jag berätta hur mycket jag älskar mitt jobb.
Jag älskar mitt jobb jättemycket! Det är världens bästa jobb!
Jag får skriva. Massor får jag skriva. Och jag får äta. Massa goda saker. Idag har jag t ex ätit en semla.
Sen är det ju förstås så otroligt mycket mer jag älskar med mitt jobb. Alla möten med människor, alla förrättningar och gudstjänster. Men det är ätandet och skrivandet som är intressant i den här bloggen.

Hoppas ni alla har en fin kväll och att ni inte glömmer bort att äta semlor.

måndag 16 februari 2009

Inte så imponerad av rean

När det gäller ljudböcker på nätrean så är det inte så värst. I alla fall så hittade inte jag särskilt mycket i min smak. Kollade bl.a bokus och där fanns några titlar som jag är lite sugen på men ingen som jag blev superglad över.
Men jag har gått med i en trevlig bokklubb! Nämligen
Bra böckers relativt nystartade
internetbokklubb.
De har två olika medlemskap. Antingen är man guldmedlem och får "månadnesn bok" hemskickad till sig. Med det medlemskapet får man mer förmånliga rabatter och så kan man samla poäng. Jag valde dock silvermedlemskapet. Då skickas inga böcker hem men man får månadens nyhetsbrev skickat till sin mejl. Trevligt med klubbar där det inte är något köpkrav! Dessutom är det fin rea där nu och jag hittade två böcker som ligger i kundkorgen i väntan på mer pengar på kontot...

lördag 14 februari 2009

Till min älskade Jonatan på alla hjärtans dag!

Du är min sol
Min klippa
Du är mitt hav
Min strand
Du är mitt äventyr
Mitt trygga bo
Du är vågen som lyfter mig högt mot himlen
Utan att någonsin dra mig ned i djupen
Hos dig kan jag andas
Hos dig kan jag leva
Hos dig har jag äntligen funnit ro
Jag älskar dig

Uppdatering

Jag har uppdaterat instruktionerna för min
utlottning så att även den som inte har en blogg kan vara med!

fredag 13 februari 2009

Guldsmedens hemlighet

Av Elia Barceló

En kortroman (2 cd-skivor) om en man som plötsligt befinner sig i sin banrdomsby, två år innan han ens är född. När han var 18 år förälskade han sig i en ca 20 år äldre kvinna och nu får han träffa henne som 19-årig flicka.

En mysig och intressant liten berättelse. Den här sortens kärlekshistoria tycker jag mycket om. Omöjlig och komplicerad är den, ja visst, men omständigheterna runt omkring är så delikata att jag inte kan göra annat än uppskatta den.

torsdag 12 februari 2009

Utlottning av ljudböcker!

Ok, nu är det min tur att ha en utlottning. Jag tänkte egentligen vänta till jag hade ett visst antal unika besökare men det tar ju evigheter. Dessutom har jag ett ganska stort gäng trogna läsare och det är ju faktiskt det som räknas.

Jag har rätt mycket ljudböcker nu och det börjar bli fullt i hyllorna. Så för att få plats med fler har jag gjort en utrensning av bödker jag är säker på att jag inte kommer vilja läsa om.
Tio böcker blev det, åtta cd-böcker och två kassettböcker.
Tre vinnare kommer det bli i lotteriet och ni kommer få var sin bok. (Resten säljer jag på tradera.)
Om du vill vara med i utlottningen gör såhär:
Skriv om utlottningen samt länka till min blogg på din blogg.
Om du inte har någon blogg så mejla till minst en person som du tror kan vara intresserad och tipsa om tävlingen och bloggen.
När du gjort något av detta, skriv en kommentar här och tala om att du vill vara med samt vilken/vilka av nedanstående böcker du är sugen på att vinna.

Cd-böcker:
Skämmerskans dotter - Lene kaaberbøl
Bläckhjärta - Cornelia Funke
Den siste tempelriddaren - Raymond Khoury
Krokodilen - Herman Lindquist
Den stängda boken - Jette A. Kaarsbøl
Hoppsan jag är död - Arto Paasilinna
Djungelbarn - Sabine Kuegler
Mörkrets hjärta - Joseph Conrad

Kassettböcker:
Det femte barnet - Doris Lessing
Medan dagen svalnar - Per Gunnar Evander (Den här boken hittade jag ingen beskrivning till men den har visst filmaticerats och handlingen är den samma.)

Vinnarna avslöjas den 26:e februari!

Rena julafton!

Ja vilken härlig dag!
Först kom dom här underbara sockorna från
Heimlaga syblogg
som jag vann i hennes sockutlottning.

 


Jag älskar dom och dom sitter som gjutna.
Tack så väldigt väldigt mycket!


Sen kom Bertil med min nya, lilla fina punktdisplay.

 


Den är verkligen rena drömmen så smidig och snittsig och trådlös!
Nu ska jag snart börja läse e-böcker.


Och när Bertil var här kom även
ekolåda. Det var så spännande att packa upp den.
Jag har ingen bild på den men den innehöll:
Röd paprika
Fänkål
Pak choy (något jag aldrig hört talas om så jag var tvungen att googla på den. Det
är någon mangoldliknande grej.)
Rödbetor
Bladsallad (fantastiskt stor och fin)
Kvisttomater
Groddar
Kivi
Äpplen
Apelsiner

Så otroligt roligt och inspirerande med massa färska grönsaker. Särskilt när det är saker som man aldrig använt förut.
Idag gav jag mig på fänkålen (som jag aldrig använt i matlagning förut) och gjorde en pastasås på den samt champinioner, lök, squash, grädde, buljong, sambal oelek och salt. Det blev riktigt gott.

Som sagt en fantastisk dag och jag är glad i hela kroppen.
Jag har dessutom varit ledig idag och ska vara det imorgon också. Verkligen välbehövligt och imorn ska jag ta tag i skrivandet av mina bidrag till SkrivPuffs tävling. Det har knappt funnits någon ork över till skrivande utan för jobbet den här veckan.

onsdag 11 februari 2009

Jungfrutronen

Av Sue Monk Kidd

Jag vet inte hur jag ska beskriva bokens handling utan att det låter mer banalt än det är.
Jessie är i 40-årsåldern och drabbas av den välkända "livs-" eller "klimakteriekrisen". Hon lever i ett tryggt och kärleksfullt äktenskap men har börjat känna sig rastlös och otillfredställd med livet.
När Jessie var nio år dog hennes far vilket hon i alla år lagt skulden på sig själv för. På grund av detta har hon till stor del hållit sig undan den ö hon växte upp på och sina minnen därifrån.
Men så tvingas hon återvända till sin barndoms ö för att ta hand om sin mamma som huggit av ena fingret med en köttyxa.
På ön finns ett benediktinkloster och i klostret finns broder Thomas. Jessie blixtförälskar sig i denna munk och hennes liv tar en ny vändning.

Låter det som en bra bok? Den är faktiskt bra.
Själva kärlekshistoren imponerar inte på mig. Kanske för att jag är trött på kärlekshistorier. Framför allt sådana här förbjudna och omöjliga varianter. Jag tror det mest beror på att jag själv har lagt ner allt sånt. Jag har inte längre något behov av att identifiera mig med människor med trassliga kärleksrelationer. Men ändå är Jessies förälskelse av betydelse och jag skulle nog trots allt inte vilja vara utan den eftersom den på så många sätt är utlösande för henne.
Hur som helst så finns det så mycket mer än förälskelser i den här boken.
Alla fantastiska karaktärer och mysteriet kring mammans avhuggna finger. Ett mysterium som på något sätt hör samman med Jessies fars död och med den "jungfrutron" som finns i klostrets kapell.
Jag tyckte verkligen om "Jungfrutronen" från första rad. Den är välskriven med ett vackert språk. Den är underhållande och lättsmält men också intressant.
Hon beskriver Jessies ö på ett sätt som får mig att längta dit. Jag vill sitta i jungfrutronen. Jg vill padla på saltvattenfloden och höra aligatorerna råma. Jag vill möta munkarna och delta i deras mässa i klostret. Jag vill vara med på "flickkvällarna" på stranden...

Att Gunilla Rör gör en fantastisk inläsning gör knappast läsupplevelsen sämre.

tisdag 10 februari 2009

Linssoppa med spenat och curry

Ikväll blev det linssoppa.
 
Posted by Picasa


Detta är ännu ett recept hämtat från
Allt om mats
"Datakokboken" som jag fixat till lite.

Du behöver:
1 gul lök
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
1 lagerblad
2 tsk curry
3 tomater
2 dl linser
Ca 1 msk pressad citron
1 liter grönsaksbuljong
ca 50 g färsk spenat
Salt och peppar

Gör så här:
1. Skala och hacka lök, morot och vitlök. Ansa och skiva sellerin. Fräs
grönsakerna mjuka i olja utan att de tar färg i en gryta, ca 5 min.
Tillsätt lagerblad och curry och fräs under omrörning ca 1 min.
2. Grovhacka tomaterna.
3. Tillsätt tomaterna, citronsaft, buljongen och linser i grytan och koka
soppan på medelstark värme tills linserna är mjuka, 10-30 min,
koktiden varierar beroende på linssort.
4. Grovhacka spenaten och rör ner den i soppan. Sjud soppan tills
spenaten mjuknar, ca 1 min.
5. Smaka av med salt och peppar.

måndag 9 februari 2009

Ekolådan

På torsdag får vi får första
Ekolåda! Jag är superglad för det! Den har inte levererats till Norrköping förut men förra veckan när J var och kikade på deras sida upptäckte han att vi också kan få den.
Så nu är
Stora mixlådan beställd. Vi kommer alltså få en låda med sju sorters grönsaker och tre sorters frukt, allt ekologiskt, levererat till dörren en gång varannan vecka.
Åh vad festligt!

söndag 8 februari 2009

Ljummen kikärtssallad med couscous och mandelsås

I fredags lagade Älsklingsjonatan en helt underbar middag till oss.

 
Posted by Picasa


Receptet är hämtat rakt av ur "Claras gröna kokbok" fast där heter rätten kikärtsgryta och inte kikärtssallad. Vi tyckte att sallad var ett mer passande namn.

Kikärtssallad:
2 msk olja
1 finstrimlad morot
1 skivad gul lök
1/2 medelstor skivad zucchini
1 tsk grovstötta korianderfrön (vi körde med vanlig finmald)
8 färska dadlar
2 hela saltgurkor
1 burk kikärtor
En näve ruccolasallad

1. Fräs lök, morot och zucchini i olja, krydda med koriander och låt svalna.
2. Kärna ur dadlar och skär två ggr på längden, skiva gurkan på längden, häll av vattnet av kikärtorna.
3. Blanda ihop allt.

Mandelsås:
50 g sötmandel
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk koriander (vi använde mald)
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 1/2 dl olja (av god kvalitet)
Saft från en halv citron
Salt och peppar
Ev chilipeppar

1. Mixa mandlar, vitlök, koriander, paprikapulver och spiskummin. Späd med lite i taget av oljan.
2. Tillsätt citronsaft. Smaka av med salt, peppar och ev chilipeppar.

Servera med 4 dl couscous tillredd med 4 dl grönsaksbuljong.
Jonatan serverade även sina hemmagroddade linsgroddar till.

(Veckans semelintag - 1 semla.)

lördag 7 februari 2009

Mörkrets hjärta

Av Joseph Conrad

Detta är en kortroman utgiven 1902 och tydligen ett av Conrads största verk.
Vi får följa huvudpersonen uppför Kongo-floden och in i det mörker som råder bland exploatörer och urbefolkningen. Conrad beskriver hur jakten på elfenbenet och förhållandena på flodstationerna lockar fram människans värsta sidor. Han visar hur girighet, sjukhet, vridenhet och ondska på ett underligt sätt förenar och binder samman människor.

Trots att det här är en kort bok (4 cd-skivor) tog det mig fem sex dagar at läsa ut den. I början somnade jag var enda gång jag pluggade in den i öronen. Det berodde till stor del på att jag har varit väldigt trött den här veckan men också på att faktiskt inte tyckte boken var särskilt bra. Conrad skriver målande men tungt och på något sätt allt för distanserat för att han ska nå fram till mig. Det känns lite som att titta genom en kikare. Man ser tydligt och klart men när man sträcker ut handen för att röra vid det man ser finns det inte där. Jag begriper inte riktigt vad det är som händer i berättelsen. Jag förstår mig inte på karaktärerna, deras upplevelser och reaktioner. Varför de är som de är och vad det är som driver dom. Kanske är det helt enkelt så att allt i den är för avlägset för mig. Boken skrevs för över 100 år sedan av en man och om händelser mycket avlägsna. Jag kan helt enkelt inte identifiera mig med något av det. Särskilt inte den manliga värld som beskrivs.
"Mörkrets hjärta" lämnar några få stråk av obehag kvar hos mig, men det är nog tyvärr också det mest positiva jag har att säga om den.

fredag 6 februari 2009

Skrivutmaning 37

Här kommer dagens skrivövning från
SkrivPuff

"Skriv om någon som känner sig efterlängtad."


När han red in genom stadsporten upplevde han en känsla av både knivskarp närvaro och dimmig overklighet. Han var mycket medveten om riddjurets värme och rörelser under sig. Han kände stadens alla dofter av djur och människor, mat och avskräde men också doften från åsnan han red och från sin egen svett. Och han såg människorna. Alla de som hade samlats för att ta emot honom. De var obegripligt många. Han såg deras ansikten som lyste av hopp och glädje. De ropade - "Hosianna, Davids son!" De viftade med palmblad och la ut sina mantlar framför hovarna på den lilla åsnan.
Det var hans folk. De hade väntat så länge på honom. I flera århundraden hade de väntat på sin messias, sin kung och befriare. Han som skulle rädda dom ur förtrycket.
Nu hyllades han som en kung, trots sin enkelhet och trots att han tågade in i Jerusalem på en ung åsna. Han kom inte med pompa och ståt. Inte med silver och guld. Inte med vapen och soldater. Inte med hästar och vagnar. Han kom som han var, fattig och okrönt.
Ändå visste folkets glädje inga gränser och jublet steg i hans öron. Men han kände ingen triumf. Han letade i sit inre efter något tecken på en sådan känsla men fann ingen. Det enda som fanns där var kärlek och sorg. Han visste att han inte skulle kunna nå upp till de här människornas förväntningar. Han skulle göra dom besvikna och det smärtade honom. Hans rike var inte det rike de väntade på och det innefattade inte bara hans eget folk utan hela världen. Detta skulle dom förstå tids nog men inte än. Först skulle han ge dom hopp, sedan sorg och förvirring, men sedan, sedan skulle dom se och förstå.
Hans intåg i Jerusalem måste göras även om han ingav ett falskt hopp om frigörelse och självständighet i landet. Det måste göras för att man skulle minnas honom och hans budskap i evigheters evighet. Budskapet om fred, tjänande och gränslös kärlek.

torsdag 5 februari 2009

Oj...

Jag upptäckte just att jag länkat och skrivit fel i förrförra inlägget om bokbloggsidan.
Det ska vara bokbloggar.nu inte .se.
Nu går det i alla fall att klicka både på länken i det inlägget och på länken i min länklista så är man där.

tisdag 3 februari 2009

Skrivutmaning 34

Här kommer dagens skrivövning från SkrivPuff:

"Skriv om att få en chans som kommer att försvinna om en kort stund om du inte tar den NU."

Ljudlöst glider hon över den vita snön. Fullmånen får allting att gnistra. Hon kastar en blick bakåt och ser de lätta tassavtryck hon lämnat efter sig. Det tycker hon inte om. Hon vill förflytta sig lika spårlöst som skuggan som flyter bredvid henne i snön.
Hon njuter av den iskalla luften. Kylan bildar små glittrande iskristaller i hennes täta, svarta päls. Hon smyger in i skuggan under busksnåret, nära garaget, sätter sig ner och spanar åt alla håll. Lunkande i hennes fotspår kommer den tjocka, vitgula hankatten som brukar hänga efter henne. Hon hukar sig ner och sluter ögonen nästan helt för att han inte ska se dom lysa i mörkret. Men för sent, han hade redan upptäckt henne när hon vandrade över snön. Irriterat reser hon sig, slinker ut ur buskarna och runt hörnet på garaget. Hankatten följer efter. Hon vänder sig om, gör sig så stor hon kan och morrar djupt ner ifrån magen. Han tvärstannar och sätter sig ner men så fort hon börjar röra sig framåt igen reser han sig och följde efter. Hon låtsas inte om honom utan fortsätter målmedvetet mot soptunnorna. Väl framme glider hon in bakom en av dom. Den där det ligger ett par soppåsar utanför. Hon lägger sig platt på mage, beredd att vänta. Nu ser hon inte längre den andra katten men anar att han nog finns i närheten någonstans. Tiden går och inget händer. Hon är inte särskilt hungrig. Hon åt och drack ordentligt innan hon gick ut, men jaktens spänning är oemotståndlig och hon kan vänta i evigheter om så behövdes. Så plötsligt hörs ett ljud och så dyker den upp, musen hon väntar på. Försiktigt och nervöst kilar den fram till en av soppåsarna. Nu är det snart dags. Hon reser sig försiktigt, försiktigt. Varje muskel på helspänn. Hon vet att hon bara har en chans. Hon får inte vara för snabb men hon får heller inte vänta för länge. Så hukar hon sig, redo för språng och… Den gulvita, tjocka hankatten landar på sopposen vilt fäktande med framtassarna efter den mus som nu inte längre finns där. All denna väntan förgäves. Hon slappnar av, reser sig och lämnar sin plats bakom soptunnan. Hennes svans är större än någonsin och hennes ögon är smala springor. När hon passerar soppåsen där den förvirrade hankatten fortfarande sitter ger hon honom en hård smäll över huvudet. Hon rundar hörnet av garaget, går raka spåret över den vidsträckta gräsmattan och sätter sig under det fönster som tillhör henne. Efter ett par ilskna jamanden kommer en av hennes människor yrvaket ut och öppnar dörren för henne.

måndag 2 februari 2009

Jag vann!

Åh, jag vann
Heimlagas
Socklotteri! Vilken lycka!
Tack än en gång!


För övrigt så blev jag genom
bloggen Böcker med mera
tipsad om en jättebra nystartad sida:
Bokbloggar.nu
Det är en knutpunkt för bokbloggare. Där kan man registrera sig och sin blogg och så visas bl.a de senaste inläggen som görs och så. Jag kan inte registrera min blogg eftersom den också handlar om mat men det är ju toppen ändå. Nu behöver jag inte hålla ordning på alla bokbloggar. Det är bara att gå in där och kika vad som har skrivits och så läsa det som intresserar mig.
(Fast jag kommer förstås fortsätta följa mina favoriter.)


Nu ska jag berätta om mitt semelprojekt. Jag älskar semlor! Men när semmelsässongen är över tycker jag alltid att jag ätit för få. Så i år har jag lovat mig själv att äta minst en semla om dagen! Nä nu skojar jag lite. Men minst en i veckan ska jag äta! Hittills går det bra. Förrförra veckan åt jag en semla och förra veckan 2 1/3. Bra start!

söndag 1 februari 2009

Pappas födelsedagsmiddag

I onsdags fyllde pappan år så idag kom han och mamma hit på födelsedagsmiddag.
Huvudrätten bestod av bakad potatis med två sorters röror, vitlökssmör och sallad.



Grekisk röra:
Ca 12 svarta, kärnfria oliver
Några soltorkade tomater
200 g fetaost
Ett par dl turkisk yoghurt (ja eller varför inte grekisk...)
Färsk basilika (fast det fanns inte i affären så det fick bli fryst)
Salt och peppar

Skär oliverna i bitar i valfri storlek. Hacka de soltorkade tomaterna. Smula fetaosten. Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

Vegansk norrköpingsröra (namngiven av Jonatan)
Mängd efter behag:
Tartex, röd eller gul lök, saltgurka, havregrädde, salt och peppar

hacka lök, skär saltgurka i små bitar, rör ihop alla ingredienser till en röra.

Till efterrätt gjorde Jonatan ingefärspäron.



Koka upp socker och vatten till sockerlag.
Skala så många päron du vill äta och lägg dom hela, med skaftet uppåt, i kastrullen.
Tillsätt ca 4-6 cm ingefära i skivor.
Sjud tills päronen är mjuka.
Servera med vaniljglass!
Vill man gotta till det ännu mer kan man hälla på lite av den överblivna lagen på sin portion.